Z chátrajúcej materskej školy na Šváboch bude krízové centrum

05.05.2012 Prešov

Prešov 4. mája (TASR) - Rekonštrukciou nevyužívanej budovy bývalej mestskej materskej školy na Lomnickej ulici v Prešove vznikne Krízové centrum Dorka. Pôjde o zariadenie núdzového bývania pre rodiny, ktoré sa ocitli v ťažkej životnej situácii.
Projekt realizuje Nadácia DeDo – Solidarita s deťmi z detských domovov a Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar. Náklady na komplexnú obnovu objektu by mali dosiahnuť približne 2,5 milióna eur. Mesto realizátorovi budovu prenajalo na 40 rokov za symbolickú sumu.
"Rekonštrukciou tohto objektu vznikne zariadenie núdzového bývania pre viac ako 70 klientov. Súčasťou krízového centra bude denný stacionár Svetielko pre vzdelávanie a rehabilitáciu detí s kombinovaným postihnutím," uviedol pre TASR predseda správnej rady Nadácie DeDo Jozef Ondáš. Dodal, že stacionár bude prevádzkovať prešovské občianske združenie Viera – láska – nádej.
Útočisko by tu mali nájsť napríklad deti, ktoré ukončia ústavnú starostlivosť a potrebujú nejaký čas na to, aby sa naučili samostatne žiť. Okrem nich je tu priestor pre rodiny, ktorým hrozí rozpad len preto, že sa ocitli z nejakého dôvodu v kríze. Tým dôvodom je napríklad strata zamestnania, choroba a podobne.
"Týmto rodinám dáme také zázemie, aby mohli zostať spolu, aby deti chodili do školy. Rodičom, hlavne matkám zaistíme rekvalifikáciu. Snaha je udržať rodinu pokope, aby dieťa žilo v rodine, aby tieto rodiny vyšli z krízovej situácie víťazne," zdôraznil Ondáš.
Sieť takýchto zariadení chce Nadácia DeDo postupne vybudovať po celom území Slovenska. Inštitúcie podobného zamerania zriadili napríklad v Dunajskej Lužnej či v Košiciach a Prešov bude v poradí piatym mestom.
Na slávnostnom akte sa dnes zúčastnila aj pani Denisa, ktorá v súčasnosti žije v krízovom centre v Košiciach. Jej manželstvo sa dostalo do problémov, zostala sama s dieťaťom a prišla o strechu nad hlavou. "Keď som bola v domove, vyučila som sa za opatrovateľku a teraz som si dorobila maturitu a som zdravotná asistentka. V centre sme dočasne, uvidíme, čo bude ďalej, ale je dôležité, že mám robotu a syn chodí do školy," povedala Denisa.
Podľa primátora mesta Pavla Hagyariho v Prešove chýba zariadenie, ktoré by svoju činnosť zameriavalo predovšetkým na pomoc takýmto rodinám. "Pre mesto je veľkým pozitívom, že sa takýto projekt začína realizovať. Vďaka za to patrí nadáciám i poslancom mestského zastupiteľstva, že ho podporili. Zároveň sa zmysluplne využije priestor, ktorý dlhé roky chátral," povedal Hagyari.
Manažér projektu Radoslav Dráb uviedol, že peniaze na tento zámer sú výlučne z privátnej sféry. Na celom Slovensku sa na budúci týždeň začne na tento projekt aj zbierka. Podľa harmonogramu by sa prví klienti v centre mali ubytovať už o rok.
 

Vyberte región